persaingan tidak adil dengan pengusaha perniagaan

Ant Group, syarikat teknologi inti dari Alibaba, syarikat e-dagang terbesar di China, menghentikan penyenaraiannya pada November tahun lalu. Pihak berkuasa kewangan China meletakkannya. Pihak berkuasa kewangan menyebut perlunya menubuhkan syarikat pemegangan kewangan sebagai alasan penangguhan penyenaraian.

Terdapat dua tafsiran penangguhan penyenaraian Ant Group. Salah satunya adalah analisis bahawa sasaran utama pemerintah China adalah Ma Yun, pengasas Alibaba, dan Kumpulan Alibaba, dan mereka membuat peraturan mengenai teknologi besar (syarikat teknologi maklumat besar) untuk melakukan ini. Satu lagi adalah diagnosis bahawa tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan pengaruh Big Tech, dan bahawa pengasas Ma dan Alibaba ditangkap sebagai kes rintis. Pada awal hari, banyak pandangan memperhatikan komen yang dibuat oleh Ma, pengasas Ant Group, mengenai kritikan terhadap dasar kewangan sebelum penyenaraian. Namun, ketika pemerintah terus memperluas peraturan tentang teknologi besar ke segala arah, analisis yang bukan hanya Alibaba tetapi juga syarikat lain akan terpengaruh untuk jangka waktu yang lama semakin kuat.

Bahagian pasaran Alibaba di pasaran dalam talian adalah 59%. Tempat ke-2 adalah Jingdong dengan 26%. Di China, di mana transaksi dalam talian merangkumi separuh daripada semua penjualan runcit, dominasi pasaran mereka tidak dapat diabaikan. Di pasaran penghantaran makanan, Meiton menyumbang 65%, dan Armor yang berafiliasi dengan Alibaba menyumbang 27%.

WeChat, KakaoTalk versi Cina Tencent, mempunyai 1.2 bilion pengguna, yang digunakan oleh hampir semua orang kecuali kanak-kanak dan orang tua. Tencent memperluas pengaruhnya dalam bidang ini dengan membentuk perkongsian ekuiti dengan Jingdong, syarikat e-dagang terbesar ke-2, dan Pinduoduo, syarikat e-dagang terbesar ke-3. Dalam pembayaran mudah alih, WeChat Pay mempunyai 800 juta pengguna dan Alipay mempunyai 700 juta pengguna. Teknologi besar memberikan pengaruh besar bukan sahaja dari segi ekonomi, tetapi juga dari segi politik dan sosial. Ini juga merupakan faktor risiko yang berpotensi mengancam sistem satu parti Parti Republik.

China secara aktif mengatur industri kewangan, seperti pinjaman mikro, yang merupakan sumber pendapatan utama untuk teknologi besar. Alipay dan WeChat Pay, yang menguasai 90% pembayaran mudah alih China, telah membuat pinjaman dengan wang yang dimasukkan pengguna ke dalam akaun mereka. Meiton dan Jingdong juga terlibat dalam perniagaan kewangan dengan deposit pelanggan. Ketika memperkenalkan produk pinjaman bersama dengan bank, ia bahkan tidak mengeluarkan 10% wangnya sendiri. Ia juga menganalisis corak penggunaan dan mencadangkan produk pinjaman yang disesuaikan.

Pihak berkuasa China menuntut syarikat teknologi besar menubuhkan syarikat induk kewangan yang secara kolektif akan menguruskan anak syarikat mereka dalam industri kewangan. Pada bulan November tahun lalu, peraturan diperkenalkan yang mengharuskan syarikat 폰테크 kewangan bukan bank dengan aset kewangan lebih dari 100 miliar yuan (sekitar 17,5 triliun won) menubuhkan syarikat induk kewangan dan menjual kepentingan mereka dalam syarikat kewangan atau melepaskan pengurusan hak sekiranya mereka tidak memperoleh lesen syarikat induk. Untuk mendapatkan lesen syarikat pemegangan kewangan, sekurang-kurangnya 50% modal anak syarikat kewangan gabungan mesti dilaburkan.

Pihak berkuasa kewangan juga mensyaratkan sekurang-kurangnya 30% pinjaman dalam perniagaan mikro dibiayai dengan modal ekuiti. Untuk beroperasi di kawasan selain daripada pemerintah daerah yang terdaftar sebelumnya, izin berasingan mesti diperoleh di kawasan baru. Ini bermaksud bahawa untuk beroperasi di seluruh negara, anda mesti mendapatkan lesen di semua 31 wilayah dan bandar.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다